Huis De Gouden Poort

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Vlamingstraat
Locatie Vlamingstraat 78, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Huis De Gouden Poort

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Gouden Poort

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 78. Eertijds z.g. "De Gouden Poort", heden bankgebouw met bijhorende lokettenzaal. Alleenstaand statig herenhuis in neoclassicistische stijl, n.o.v. architect I. Alleweireldt (Brugge) i.o.v. burggraaf Goupy de Beauvolers, vervangt in 1856 twee laatgotische trapgevels met latere r.aanbouw passend in de toenmalige rooilijn. 1857: bouwen van twee lagere zijvleugels aan de straatzijde. Huidig uitzicht wijkt af van oorspronkelijk ontwerp van 1856: o.m. niet uitgevoerde gebogen dubbele bordestrap toegankelijk via dubbele trap met bordes met twee kleine fonteinen. 1920: aanpassen van interieur aan nieuwe functie als bank o.m. bouwen van lokettenzaal met neoclassicistische zuilengalerij en glazen overkoepeling in vermenging van art-nouveau- en art-decostijlen; wapenschilddecoratie met een heraldieke inventaris van steden en gemeenten waar de "Bank van West-Vlaanderen" toen actief was. 1987: restauratie van lokettenzaal n.o.v. architect P. Salens (Brugge).

Achterin gelegen dubbelhuis voorafgegaan door een gekasseid staatsieplein afgesloten door een ijzeren hek tussen twee paviljoenen. Vijf trav. onder mansardedak (leien) aan beide zijden geflankeerd door een poorttrav. onder plat dak. Symmetrisch opgebouwde lijstgevel met middenrisaliet. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor lijsten, balustrade, kapitelen en sluitstenen. Ordonnerende gekoppelde hoekpilasters en enkelvoudige aan weerszij van het deurrisaliet, per register onder een hoofdgestel dat fungeert als pui-en kroonlijst; gegroefde pilasters van de bovenverd. voorzien van Corinthische kapitelen; bekronende, oorspronkelijk met siervazen opgesmukte balustrade. Steekbogige muuropeningen met arduinen sluitsteen; l., in het midden en r. op tweede bouwl. met semi opengewerkte balustrade. Vijf houten dakkapellen afgewerkt met driehoekig fronton; bolspits.

Paviljoenen aan straatzijde met bepleisterde en witbeschilderde lijstgevels van één + drie + één trav. en twee bouwl. Verwerking van arduin voor horizontaal belijnende plint, lekdrempels en kordon. Ritmerende vlakke pilasters ondersteunen het hoofdgestel op modillons en uitkragend element. Rechth. muuropeningen, vensters opgevat als drielichten; op begane grond onder gelede lijst.

Interieur. In voormalig herenhuis groot salon l. van de inkomhal met lijstwerk voorzien van rozetten; r. van inkomhal bureau in Vlaamse renaissancestijl van 1863, muren met Mechels goudleder en schouw van zwarte en witte marmer. Lokettenzaal: imposante centrale ruimte met gebogen glazen overkoepeling op smeedijzeren dragers, met aan drie zijden zijvleugels met op de begane grond loketten en op de verd. doorlopende gaanderij onder vlakke zolderingen met per trav. glazen dakverlichtingen.

  • DMS, Nota.
  • SAB, Bouwvergunningen, nr. 89/1856, 341/1920.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag. Monumenten van vervoer(ing). Hans Memling, 1994, p. 58-59.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 423.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA Noord, Brussel - Turnhout.

Relaties

maakt deel uit van Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.