Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Leeuwenburgh, De Nachtegaal of De Roode Coe
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Vlamingstraat
Locatie Vlamingstraat 80, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Leeuwenburgh, De Nachtegaal of De Roode Coe

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis van zeven + twee traveeën en twee bouwlagen als verbouwing in de loop van de 19de eeuw van de huizen eertijds zogenamd "Leeuwenburgh", "De Nachtegaal" en "De Roode Coe". Vóór 1856 toevoegen van mezzanino. Geelbeschilderde lijstgevel van verankerde baksteen boven een grijze plint; drie betraliede en één beluikte kelderopening in steekboognis. Eerste en tweede bouwlaag met penantengevel uitzicht voortgaande op de steekboognissen met ingeschreven rechthoekige vensters en deur; de laatgotische basissen van de afgeschuinde en kwartrond geprofileerde dagkanten wijzen evenwel op de 16de-eeuwse oorsprong van de twee gevels. Rechthoekige deur in geprofileerde natuurstenen beschilderde omlijsting op laatgotische basementen. Vierkante mezzaninovensters op kordon vormende lekdrempels. Bewaard 19de-eeuws houtwerk, in de bovenvensters met uitgewerkte naald. Gevelsteentje met gotisch maaswerk en een cijfer. Achterhuis: verankerde bakstenen puntgevel met in de top een rechthoekige en korfbogige opening met afgeschuinde dagkanten. Zijgevel: vooraan steunbeer en spoor van rondboogopening.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 423-424 (hieronder nr. 60).

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.