erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
29914
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29914

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kipstraat. Enkelhuis van drie + traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). In 1899 slopen van voorste deel van 18de-eeuws diephuis en vervangen door nieuw deel in neo-Brugse stijl naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge). Verankerde bakstenen gevel in neo-Brugse stijl met bijna gevelbrede traptop (8 treden + topstuk). Verwerking van Euvillesteen voor plint, hoekblokken, kozijnconstructies als bol- en kruiskozijnen en ornamenten als basissen, Maria met Kind onder baldakijn en erker. Linker gedeelte gemarkeerd door Brugse travee, variant op type II met doorgetrokken middenpenant, getrapte bekroning; basissen en verfijnd maaswerk in boogvelden en op borstwering. Smeedijzeren windvaan op het topstuk. Gekanteelde rechter deurtravee: steekboogdeur in geprofileerde korfboognis geflankeerd door smalle vensters in spitsboognis met driepassen; driezijdige rijkversierde stenen erker onder leien dak met pittoreske dakkapel, maaswerk in de borstwering en in vensterkoppen. Twee imposante schoorsteenschachten met rookmond.

Achtergevel: verankerde bakstenen lijstgevel met kwartholle bakstenen lijst onder de bakgoot en steekboogvensters. Dakkapel.

Interieur. Tweebeukige kelder met koepelgewelven op gordelbogen en rij middenzuilen. Bordestrap van begane grond naar eerste verdieping met trappaal en leuning in houtsnijwerk. 18de-eeuws dakgebinte.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 71/1898.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing, Nota.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 424 (hier onder nr. 62).

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29914 (Geraadpleegd op )