Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Vlamingstraat
Locatie Vlamingstraat 82, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kipstraat. Enkelhuis van drie + traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). In 1899 slopen van voorste deel van 18de-eeuws diephuis en vervangen door nieuw deel in neo-Brugse stijl naar ontwerp van architect C. Dewulf (Brugge). Verankerde bakstenen gevel in neo-Brugse stijl met bijna gevelbrede traptop (8 treden + topstuk). Verwerking van Euvillesteen voor plint, hoekblokken, kozijnconstructies als bol- en kruiskozijnen en ornamenten als basissen, Maria met Kind onder baldakijn en erker. Linker gedeelte gemarkeerd door Brugse travee, variant op type II met doorgetrokken middenpenant, getrapte bekroning; basissen en verfijnd maaswerk in boogvelden en op borstwering. Smeedijzeren windvaan op het topstuk. Gekanteelde rechter deurtravee: steekboogdeur in geprofileerde korfboognis geflankeerd door smalle vensters in spitsboognis met driepassen; driezijdige rijkversierde stenen erker onder leien dak met pittoreske dakkapel, maaswerk in de borstwering en in vensterkoppen. Twee imposante schoorsteenschachten met rookmond.

Achtergevel: verankerde bakstenen lijstgevel met kwartholle bakstenen lijst onder de bakgoot en steekboogvensters. Dakkapel.

Interieur. Tweebeukige kelder met koepelgewelven op gordelbogen en rij middenzuilen. Bordestrap van begane grond naar eerste verdieping met trappaal en leuning in houtsnijwerk. 18de-eeuws dakgebinte.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 71/1898.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing, Nota.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 424 (hier onder nr. 62).

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.