erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
29921
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29921

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning met winkelpui
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Diephuis op L-vormige plattegrond van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Lijstgevel teruggaand op de 17de eeuw. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw. Verbouwde begane grond met sporen van ontlastingsbogen en winkelpui van 1908, heden met ingepaste garagepoort. Rechthoekige bovenvensters met bewaarde afgeschuinde dagkanten. Oudere achtergevel uitziend op de Augustijnenrei, vensters onder meer met zandstenen bolkozijnen in rondboognissen. Veelhoekige schoorsteenschacht op ronde basis; dakvenster met tuitgeveltje.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 297/1908.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 425 (onder nr. 78).

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke dakkap van het vroegere achterhuis van Kortewinkel 1, vandaag deel van Vlamingstraat 98, bestaat uit twee schaargebinten die op de moerbalken van de onderliggende verdieping staan. De schaargebinten bestaan bijna volledig uit hergebruikte balken, waarschijnlijk afkomstig uit een houten gevel. Deze kap werd waarschijnlijk in de tweede helft van de 15de eeuw opgericht. Waarschijnlijk in de 17de eeuw, toen ook andere verbouwingen in het pand plaatsvonden, werden alle hanenbalken verwijderd en werd op elk schaargebinte een tweede schaargebinte en een nokgebinte met geschoorde nokstijl geplaatst.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29921 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.