erfgoedobject

Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
29933
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29933

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis met laatclassicistische gevel van 1836 waarvan het ontworpen drie traveeën breed balkon op uitgewerkte consoles met acanthusbladeren niet is uitgevoerd. Dubbelhuisopstand van drie + drie + drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een grijze plint met twee betraliede kelderopeningen. Afgeronde hoektravee. Belijnende imitatiebanden op begane grond, bovenbouw met pseudo-hoekstenen, ordonnerende kordons en hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige muuropeningen; arduinen lekdrempelconsoles op de verhoogde begane grond; bovenvensters in geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag in entablement met kroonlijst, middentravee van de afgeronde hoek met sierlijke ijzeren leuning. Arduinen bordestrap bij de hoofddeur.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 124/1836.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 445.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29933 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.