Sint-Franciscus Xaveriusziekenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Spaanse loskaai
Locatie Spaanse loskaai 1, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Sint-Franciscus Xaveriusziekenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Voormalig klooster der Zwarte Zusters: gevels en bedaking
gelegen te Woensdagmarkt 6 (Brugge)

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1974.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Oosterlingenplein. Panden deel uitmakend van "St. Franciscus Xaveriusziekenhuis". Oorspronkelijk drie diephuizen en één breedhuis van respectievelijk drie, drie/vier, twee en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien), uit de 16de eeuw; samenvoeging van drie panden resulteert in huidig samenstel. Verankerde baksteenbouw.

Rechter hoekpand met trapgevel (11 treden + topstuk) uit de 16de eeuw boven een hoge zandstenen plint; één hoge beluikte en twee betraliede kelderopeningen. Volgens L. Devliegher in 1871 werd de te lage trapgevel gebouwd. Vermoedelijk later aanpassen van traptop. Rechthoekige muuropeningen, op de verhoogde begane grond en in top in korfboognis; de basissen waren oorspronkelijk door lijsten voortgezet. Kruiskozijnen in de benedenvensters. Zijgevel met vier, in 1839 toegevoegde travee. Links ervan en in het midden, trapgevel (13 treden + topstuk), op zandstenen plint. Bovenbouw en top gemarkeerd door Brugse travee hier als variante op type II met doorgetrokken middenpenant en getrapte bekroning. Rechthoekige muuropeningen; houten kruiskozijnen. Op tweede bouwlaag gevat in nissen uitlopend op een accoladeboog, boven laatst genoemde beluikte opening met zandstenen drielicht. Barokke deuromlijsting van arduin - verhoogd in 1852 - en bordestrap.

Links, trapgevel (8 treden + topstuk) op een plint van natuursteen, naadloos aansluitend bij het vorige pand. Brugse travee hier als variante op type II met doorgetrokken middenpenant en getrapte bekroning; fraai maaswerk en in top bewaard zandstenen bolkozijn. Tot 1871 bewaarde jaarstenen 1561. Tudorboogpoort in een geprofileerde omlijsting van natuursteen onder druiplijst. Links aanbouw van vier traveeën bestaande uit een trapgevel (6 treden + topstuk) gevat tussen sinds 1871 gekanteelde gevels. Rechthoekige boven- en topvensters in korfboognissen met kwartrond beloop. Gedichte tudorboogpoort in de linker travee.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 141/1839, nr. 42/1852.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 446-447.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Woensdagmarkt

Woensdagmarkt (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.