erfgoedobject

Herenhuis Oorloge Mansschip

bouwkundig element
ID
29935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29935

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Genthof. Zogenaamd "Oorloge Mansschip" of "Hooghmans Huijs", vermoedelijk het vroegere natiehuis van de Oosterlingen. Herenhuis op L-vormige plattegrond van zeven + vijf traveeën en vier bouwlagen onder leien schilddak. 18de-eeuws uitzicht, doch oude kern, zie waterlijsten van Doornikse steen en een bewaarde lavabonis. Bij Marcus Gerards (1562) is het rechter gedeelte afgebeeld als een drie + drie traveeën brede schermgevel met traptoren en hoektorentjes, gedeeltelijk herbouwd in 1527; later werden de twee torentjes en de bovenste verdieping gesloopt. Volgens L. Devliegher na 1830 invoegen van vierde travee. In de loop van de 19de eeuw samenvoegen met panden aan Genthof en aan Woensdagmarkt. In 1891 "Kunstige Herstelling" van de traptoren naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge). Een later ingevoegde gelijkvloerse verdieping volgens foto van circa 1900. In 1922 toevoegen van houten erker en deurportaal in Lodewijk XVI-stijl aan Genthofzijde. Verankerde bakstenen lijstgevel met gebruik van zandsteen en Doornikse steen voor muurkettingen en vlakke vensteromlijstingen aan Genthofzijde. Gebruik van arduin voor plint, deuromlijstingen en lekdrempels. Rechthoekige muuropeningen, kant Woensdagmarkt neobarokke deuromlijsting, kant Genthof rondboogdeur in rechthoekige geblokte omlijsting onder rechte kroonlijst met bloemmotief op zwikken. Achthoekige traptoren onder leien helmdak.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 579/1922.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 112.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 447-448.
  • VAN EENHOOGE D., De vroegste bakstenen huizen in Brugge, in tijdschrift Brugs Ommeland, XXXVIII, 1998, p. 115.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Oorloge Mansschip [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29935 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.