Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als beschermd monument Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis van 1890 naar ontwerp van architect L. Govaerts (Brussel) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern. In 1995 "Kunstige Herstelling" van erker naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge). Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Lijstgevel van witgeglazuurde baksteen verlevendigd door rode baksteen voor belijnende muurbanden en strekken; typerend gebruik van arduin voor plint, bovenlicht met bloemvormige roedeverdeling van deur, lekdrempels, sluitstenen, puilijst, kordon, modillons en op tweede bouwlaag kroonlijst op consoles. Decoratieve verwerking van faiencetegels voor fries van kroonlijst op modillons onder sierlijke akroteriën; voorts ook terracottapanelen met fakkelmotief op de penanten. Markante beglaasde erker met ijzeren structuur en borstweringen van terracotta met stermotief en faïencetegels.

Interieur. Eetkamer met lambrisering, plafond met versierde cassettes, schouw met schouwboezem en wandbekleding in neorenaissancestijl.

• Dient Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 10 mei 1982.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 511/1995.