erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 29942   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29942

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Eclectisch burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 15-03-2017

Beschrijving

Eclectisch enkelhuis van 1890 naar ontwerp van architect L. Govaerts (Brussel) in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern. In 1995 "Kunstige Herstelling" van erker naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge). Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien). Lijstgevel van witgeglazuurde baksteen verlevendigd door rode baksteen voor belijnende muurbanden en strekken; typerend gebruik van arduin voor plint, bovenlicht met bloemvormige roedeverdeling van deur, lekdrempels, sluitstenen, puilijst, kordon, modillons en op tweede bouwlaag kroonlijst op consoles. Decoratieve verwerking van faiencetegels voor fries van kroonlijst op modillons onder sierlijke akroteriën; voorts ook terracottapanelen met fakkelmotief op de penanten. Markante beglaasde erker met ijzeren structuur en borstweringen van terracotta met stermotief en faïencetegels.

Interieur. Eetkamer met lambrisering, plafond met versierde cassettes, schouw met schouwboezem en wandbekleding in neorenaissancestijl.

 • Dient Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 10 mei 1982.
 • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 511/1995.
 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 43/1890.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  : 1999


Relaties

 • Is deel van
  Markt en Burg

 • Is deel van
  Wollestraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Eclectisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29942 (Geraadpleegd op 06-06-2020)