erfgoedobject

Huis De Speghele

bouwkundig element
ID
29944
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29944

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning De Speghele
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "De Speghele". Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Huidig uitzicht resultaat van verfraaiende en historiserende "Kunstige Herstelling" in 1990 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge). Oorspronkelijke gevel van circa 1500, in de loop van de 17de eeuw uitgebreid met achterhuis van twee bouwlagen onder zadeldak. Tussen 1820 en 1854 verbouwd tot vlakke lijstgevel, doch met behoud van oude binnenstructuur. Monumentale verankerde trapgevel (10 trappen + topstuk) van baksteen; gebruik van zandsteen voor hoekblokken, bolkozijnen op begane grond en in top, en kruiskozijnen op bovenverdieping Brugse travee, type I; rechthoekige muuropeningen en op borstwering en in boogvelden gekoppelde spitsboogjes met driepassen.

Interieur. Interieur voorhuis: behouden balklagen met op de tweede bouwlaag muurstijlen en korbelen. Op zolder keperspant met twee schaargebinten. Interieur achterhuis: behouden balklagen, op zolder nok- en twee schaargebinten.

 • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1051/1990.
 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, z.nr. 1820.
 • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 201-205.
 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 449.
 • ESTHER J., Binnenkort opmerkelijke restauratie van het huis den Speghele in de Wollestraat, in Brugge die Scone, X, 1989, p. 8-9.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Markt en Burg

 • Is deel van
  Wollestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Speghele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29944 (Geraadpleegd op )