erfgoedobject

Burgerhuis De Peckepuut en bankgebouw

bouwkundig element
ID
29946
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29946

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "De Peckepuut". Neoclassicistische lijstgevel met bijhorend bankgebouw aan de Kartuizerinnenstraat naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1858. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, als aanpassing van een gelijkaardige constructie met twee en een halve bouwlaag, asymmetrische dubbelhuisopstand en sobere afwerking. Reconstruerende "Kunstige Herstelling" in 1996 naar ontwerp van architectenbureau Groep Planning (Brugge): onder meer verwijderen van winkelpui en terugkeer naar de toestand van 1858. Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint met imitatiebossage en twee kelderopeningen. Belijnende imitatiebanden, kordons en kroonlijst op rijkelijk uitgewerkte modillons waartussen paneelwerk. Licht getoogde vensters telkens in geprofileerde omlijsting. Op de tweede bouwlaag deurvensters met balusterborstwering en driehoekig fronton op consoles, op de derde bouwlaag met oren en rijkelijk uitgewerkte sluitsteen. Verzorgd houtwerk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 38/1858.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 449.
  • D'HONDT J., e.a., Verslag van de onderzoeksresultaten van de huizengeschiedenis Wollestraat nr. 16, Brugge, VZW Levend Archief, 1994-1995.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis De Peckepuut en bankgebouw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29946 (Geraadpleegd op )