Burgerhuis De Peckepuut en bankgebouw

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Wollestraat
Locatie Wollestraat 16, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Peckepuut en bankgebouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "De Peckepuut". Neoclassicistische lijstgevel met bijhorend bankgebouw aan de Kartuizerinnenstraat naar ontwerp van architect I. Alleweireldt (Brugge) van 1858. Enkelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak, als aanpassing van een gelijkaardige constructie met twee en een halve bouwlaag, asymmetrische dubbelhuisopstand en sobere afwerking. Reconstruerende "Kunstige Herstelling" in 1996 naar ontwerp van architectenbureau Groep Planning (Brugge): onder meer verwijderen van winkelpui en terugkeer naar de toestand van 1858. Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint met imitatiebossage en twee kelderopeningen. Belijnende imitatiebanden, kordons en kroonlijst op rijkelijk uitgewerkte modillons waartussen paneelwerk. Licht getoogde vensters telkens in geprofileerde omlijsting. Op de tweede bouwlaag deurvensters met balusterborstwering en driehoekig fronton op consoles, op de derde bouwlaag met oren en rijkelijk uitgewerkte sluitsteen. Verzorgd houtwerk.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 38/1858.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 449.
  • D'HONDT J., e.a., Verslag van de onderzoeksresultaten van de huizengeschiedenis Wollestraat nr. 16, Brugge, VZW Levend Archief, 1994-1995.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Wollestraat

Wollestraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.