Brouwerij in empirestijl

Beschrijving

Voormalige brouwerij, thans winkelpand met bijhorend dakterras. Monumentaal diephuis met links poortgebouw die toegang gaf tot brouwerij op achtererf tegenaan Kraanrei met deels bewaarde 19de-eeuwse bakstenen reigevel. Bepleisterde en witbeschilderde linker lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen van circa 1800 in empirestijl. Huidig uitzicht van 1998: gevelrestauratie en verbouwing van het pand tot winkels en lofts naar ontwerp van architect L. Van Colen (Ruddervoorde). Poortgebouw: imitatiebanden uitstralend boven de rechthoekige kelderopeningen en de rondboogpoort met sierlijk bovenlicht en arduinen schamppalen. Voorts rechthoekige vensters, op begane grond onder reliëfs met vrouwelijke figuren met attributen refererend aan de landbouw als onder meer een ploeg en hoorn des overvloeds; op de tweede bouwlaag centraal Venetiaans venster met smeedijzeren leuning, geflankeerd door met palmetten versierde Ionische zuilen; reliëf met knielende vrouwenfiguur tussen druiventrossen in het boogveld.

Rechts schermgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw als verbouwing van een 16de-eeuws pand zie balklagen en merkwaardige eiken dakconstructie. Vier traveeën en vier bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met imitatiebanden uitstralend boven de rondbogige deur en benedenvensters. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempelconsoles, op tweede bouwlaag opgevat als ramskoppen en op overige verdieping bezet met acanthusbladeren.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1302/1998.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 23 augustus 1990.