is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen met laatclassicistische lijstgevel
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen met laatclassicistische lijstgevel
Deze vaststelling was geldig van tot
Twee diephuizen met één gevel van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen); laatclassicistische lijstgevel met dubbelhuisopstand van 1864 in plaats van links, een trap- en rechts lijstgevel. Bovenverdieping wordt in 1895 opgetrokken tot volwaardige bouwlaag. "Kunstige Herstelling" van 1998-1999. Bepleisterde en lichtgrijs-beschilderde lijstgevel op natuurstenen plint. Horizontale belijning door imitatiebanden, kordon vormende lekdrempels, smal entablement en omlopende kroonlijst op klossen. Brede segmentboogdeur in een geprofileerde, natuurstenen omlijsting met sluitsteen. Centraal venster op tweede bouwlaag heeft een balkon met ijzeren leuning, steunend op versierde consoles. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting; glas in lood. Bewaarde ramen en persiennes; deels beglaasde vleugeldeur met ijzeren raster. Twee voetenschrapers. Zijgevel afgelijnd door middel van segmentboogfries van twaalf boogjes.
Aanpalend, Kopstraat nummer 9: soortgelijk breedhuis van acht traveeën en twee/drie bouwlaag, van 1864 met latere aanpassingen onder meer in 1898 optrekken tot twee bouwlagen van twee linker traveeën, in 1920 wijzigen van de deur naar ontwerp van architect A. Neirynck (Brugge) en in 1959 naar ontwerp van architect J. Beyne (Brugge) verhuizen van de deur van rechter travee naar huidige.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)