Stadswoning In den Cleynen Thems

Beschrijving

Zogenaamd "In den Cleynen Thems", zie beschilderd opschrift op zijgevel; volgens documenten opklimmend tot 1484. Het pand herbergt reeds sinds het derde kwart van de 17de eeuw een apotheek. Diephuis van vier/drie + zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel daterend van circa 1700 met latere aanpassingen onder meer in de loop van de 19de eeuw aan de begane grond en in 1926 toevoegen van nisbeeld. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1987 naar ontwerp van architect A. Degeyter (Brugge) voornamelijk met betrekking tot bakstenen metselwerk en vervangen van schrijnwerk van bovenvensters naar 19de-eeuws model. Verankerde, roodbeschilderde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met gebruik van hardsteen voor plint, afgeschuinde hoekblokken en nisbeeld van Maria met Kind. Licht getoogde bovenvensters met natuurstenen latei en negblokken; afgeschuinde dagkanten; doorgetrokken lekdrempels en tussendorpels. Rondbogig zolderluik. Hoekbeeld van 1987 van beeldhouwer De Vlieghere, als kopie van een beeld van 1926 van J. Standaert. Zijgevel met rechthoekige vensters onder strek. Uitstekende schoorsteenschacht(en) met rookmond. De achtergevel is een puntgevel met verlaagd aandak; rechthoekige vensters met strek en blinde korfboognis in top; afgeschuinde dagkanten; sporen van gedichte openingen.

Interieur. In de apotheek, resten van de 19de-eeuwse officina: wandkasten met gemarmerde, houten zuiltjes en oude toonbank. Salon met originele balklaag onder meer kinderbalken.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, nr. DW002063.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 197.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 462.
  • DE WOLF K., DE WOLF J., Geschiedenis van de apotheek 'De Cleynen Thems', in Pharmaceutisch tijdschrift voor België, jg. 33, 1956, 3, p. 66-81.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje