Twaalf arbeidershuizen

Beschrijving

Rest van blokje van twaalf arbeidershuizen, waarschijnlijk uit de tweede helft van de 19de eeuw, welke de hoek tussen beide straten vormde, en waarin drie huizen in binnenblokbebouwing (met toegang in de Goffaertsstraat) begrepen waren. De hoekhuizen en de huizen in de Osbroekstraat (samen met de collectieve toiletten) en één binnenblok-huis werden tijdens de zomer van 1976 gesloopt; de andere reeds vroeger. De twee resterende huizen aan de Goffaertsstraat (nummer 84, 86) omvatten één bouwlaag, twee traveeën, onder zadeldak (nummer 84: golfplaten; nummer 86: Vlaamse pannen); beiden bezitten een gecementeerde en geverfde gevel.

Interieur: kelder, twee achter elkaar liggende kamertjes, en zolder (bij nummer 86 door dakkapellen uitgebouwd tot zolderverdieping met slaapkamer).

Het resterende huis van de binnenblokbebouwing bezit thans anderhalve bouwlaag, twee traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen); rechthoekige openingen met natuurstenen onderdorpel in de eerste bouwlaag, tegels als onderdorpel bij de openingen der zolderverdieping. De gevel is gekalkt en bezit een gepikte plint; rechthoekige ankers. Wellicht bezat het huis slechts één bouwlaag, en werd het later verhoogd tot anderhalve bouwlaag (licht zichtbare bouwnaad, vooral in de achtergevel).

Interieur: geen onderkeldering, één kamertje gelijkvloers; één kamertje op zolderverdieping.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle