Lindeboom bij muurkapel

Beschrijving

In de hoek van een driehoekig perceel horende bij een 18de-eeuwse hoeve in de Lindestraat, staat een monumentale linde.

Op de kabinetskaart van de Ferraris (1771-1778) is het perceel nog U-vormig weergegeven en bevond zich hier een bron of poel die afwaterde naar de westelijk gelegen Kleine Gete. De meer strakke driehoekige vorm ontstond mogelijk op het ogenblik dat de straten (verhard) aangelegd werden en is te zien op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1885 en op de Popp-kaart.

Het perceel is volledig ommuurd en op de hoek werd hierin een Mariakapel verwerkt.

Vermoedelijk werd de boom oorspronkelijk aangeplant als hoekboom om het afsnijden van de hoek in het perceel te voorkomen, maar vervult ondertussen ook een functie als kapelboom.

De monumentale linde is beeldbepalend in de straat en gaf deze mogelijk ook zijn naam.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.
  • Atlas Cadastral parcellaire de la Belgique, Philippe-Christian Popp, uitgegeven tussen 1842-1879, schaal 1:5000

Auteurs: Kinnaer, Anse