Kapelboom Kelchterhoef

Beschrijving

Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staat een oude holle eik. Tegen de stam is een Mariakapel bevestigd, naar verluidt het oudste kapelletje van Houthalen.

Volgens de lokale bevolking zou de eik 750 jaar oud zijn, maar wellicht is dat overdreven. Op de militaire topografische kaart van de Kempen (1848-1853) staat er een bomenrij, aangeplant langs een weg die langs de hoeve liep. Mogelijk is deze eik het enige overgebleven exemplaar.

De eik vertakt sterk op circa 2 m hoogte, wat erop zou kunnen wijzen dat deze vroeger als knoteik beheerd werd, maar dat dit beheer al lang werd stopgezet.

• Carte topographique des environs du Camp de Beverloo, Krijgsdepot: uitgegeven tussen 1848-1853, schaal 1:20.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse