(Knot)eiken in Kelchterhoef

Beschrijving

Nabij de abdijhoeve te Kelchterhoef staan een aantal oude eiken. Een aantal van deze bomen vertakken sterk op circa 2 m hoogte wat er vermoedelijk op wijst dat ze vroeger geknot werden, maar dat dit beheer ondertussen werd stopgezet.

De dikste eik heeft een omtrek van 420 cm en bevindt zich vlak naast de abdijhoeve. In de omgeving van het erf staan nog drie andere oude eiken met omtrekken van 404 en 407 cm.

Het domein Kelchterhoef was voor 1798 in bezit van de Norbertijnen van de abdij van Floreffe. Vanaf de 16de eeuw verpachtten ze dit goed, waarbij ze de pachters ertoe verplichtten om elk jaar 50 eiken aan te planten. Wellicht is het aan dit oude gebruik te danken dat op het domein nog zoveel oude eiken voorkomen.

Auteurs: Kinnaer, Anse