Kastanjedreef Kelchterhoef

Beschrijving

De kastanjedreef in het domein Kelchterhoef is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart van het krijgsdepot uit 1869 en vormde toen de toegangsweg vanuit Houthalen tot de abdijhoeve.

Deze dreef loopt bijna tot aan de Bosberg en is 410 m lang. Aanvankelijk was ze echter korter, namelijk circa 270 m, wat ook weerspiegeld wordt in de ouderdom van de bomen. In het oude gedeelte stonden aanvankelijk een 40-tal kastanjelaars met een plantafstand van 15 m, waarvan circa 10 bomen ondertussen afgestorven of verdwenen zijn. Op een aantal plaatsen werd er ingeboet met jongere exemplaren. De dikste boom heeft een stamomtrek van 486 cm. De overige oude exemplaren zijn alle bijna 4 m of dikker.

In het tweede gedeelte staan jongere bomen met stamomtrekken tussen de 250 en 300 cm. De plantafstand bedraagt hier 10 m. In dit jongere gedeelte staan nog twee oude kastanjelaars met stamomtrekken van 351 en 402 cm.

In 1929 vroeg de toenmalige eigenaar een kapvergunning aan voor de dreef. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen slaagde er echter in om hem te overtuigen deze, toen al monumentale, dreef te behouden.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Archief Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen

Auteurs: Kinnaer, Anse