Afsluitingshaag van beuk en haagbeuk met fruitbomen

Beschrijving

Langs de Biekorfstraat nummers 16 en 18 is de straatzijde afgesloten met een afsluitingshaag van beuk en haagbeuk. De haag bestond oorspronkelijk enkel uit beuk maar werd ingeboet met haagbeuk. In de haag komen een appelaar (Court pendu) en perelaar voor. Volgens de eigenares is de appelaar circa 100 jaar oud. De perelaar zou circa 50 jaar oud zijn. Deze bevindt zich in de hoek van het perceel en werd mogelijk ook aangeplant als hoekboom toen de bebouwing langs de Biekorfstraat uitbreidde.

De locatie was al bewoond op het einde van de 18de eeuw en maakte toen deel uit van het gehucht Raffendonck. De weg, die de huidige Biekorfstraat is, verschijnt voor het eerst op militaire topografische kaart van 1868. Op dat ogenblik is het erf met moestuin al met een afsluitingshaag gescheiden van de weg. De haag werd sindsdien mogelijk al (meermaals) vervangen.

• De Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden van Jozef Jean François de Ferraris, opgesteld tussen 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000. Koninklijke Bibliotheek van België, http://www.kbr.be/collections/cart_plan/ferraris/ferraris_nl.html.

Auteurs: Kinnaer, Anse

Aanvullende informatie

Volgens de eigenaar is de perelaar circa 70 jaar oud en van de variëteit 'Dubbel Flip'. Dit was vroeger een courant ras in de streek, maar komt tegenwoordig niet meer zo veel voor. De Biekorfstraat zou naar verluidt zijn naam ontleend hebben aan de bijenkorven die de toenmalige eigenaar, een imker, in de jaren '50-'60 tegen de haag plaatste.

Informatie verkregen van Johan Truyens (12 juli 2016)