Teksten van Ensemble van twee eclectische burgerhuizen

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300027

Ensemble van twee eclectische burgerhuizen ()

In 1885 tekende Emile Wauters dit ensemble van twee eclectische burgerhuizen voor de Naamlooze Bouwmaatschappij van het Oosten van Antwerpen. Wauters was één van de meest actieve bouwmeesters in Zurenborg, hoewel hij er zelf niet ging wonen. In zijn oeuvrelijst staan voorbeelden van burgerhuizen in alle gangbare neostijlen. Wauters zal ook aandeelhouder worden van de bouwmaatschappij die als doel had Zurenborg als een woonwijk uit te bouwen. Wauters bepaalde als investeerder, aandeelhouder en als ontwerper in belangrijke mate mee het beeld van Zurenborg.

De bouwmaatschappij bouwde in de Transvaalstraat nog drie andere, gelijkaardige ensembles, waarvan de nummers 37-39 ook getekend door Wauters. Telkens gaat het om symmetrische ensembles van twee woningen met invloed uit de cottagestijl, die vrij staan tussen de rijbebouwing, met een zijdelingse doorgang die oorspronkelijk met hekken van de straat was afgescheiden.

Dit ensemble uit 1885 telt twee spiegelende woningen van twee bouwlagen en drie traveeën, onder een combinatie van zadel- en platte daken. Tegen de achtergevel van nummer 19 werd rond 1888 een serre toegevoegd naar ontwerp van Albert Arnou. De traptoren tegen de zijgevel van 21 is een toevoeging van 1908, naar ontwerp van A. Cols en A. Defever.

De woningen zijn opgetrokken in een eclectische bouwstijl, met elementen uit de neo-Vlaamserenaissance-stijl en de cottagestijl. De gevels hebben rode bakstenen parementen, met hardstenen plint, witte natuurstenen speklagen en siermetselwerk. De voorgevels zijn tweeledig, met de venstertraveeën onder een geveltop die met een houten windbord op stutten is bekroond en een smalle deurtravee in een iets lagere lijstgevel met gootlijst. Rechthoekige deur en vensteropeningen met natuurstenen latei; boven de deur een klein rondboogvenster en in de geveltop een oculus. Breed houten balkon in de venstertravee, dat bij nummer 19 is verwijderd. Tegen de zijgevels een hoge aanbouw voor het trappenhuis, bij nummer 21 bekroond met een torentje.

Het houten schrijnwerk is gedeeltelijk bewaard bij dit ensemble. Ramen en deuren zijn vervangen, bij nummer 19 naar oud model. Bij nummer 21 is het hekwerk bewaard, terwijl daar bij 19 een garage in de plaats werd gebouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1885 # 931, 1888 # 1499, 1908 # 378.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 142-143.

Auteurs:  Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van twee eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/167118 (geraadpleegd op ).


Eclectische burgerhuizen (7-11, 19-21, 37-39) ()

Nummer 7. Herenhuis met voormalig schrijnwerkersatelier, 1896, naar ontwerp van E. Pelgrims. Twee puntgevels, respectievelijk voor woonhuis (drie traveeën) en toegang naar bedrijfsgebouw (één travee), in eclectische stijl met cottage-inslag.

Nummers 9-11. Gelijkaardige, in spiegelbeeld opgestelde woningen, 1884, naar ontwerp van A. Arnou.

Nummers 19-21 en 37-39. Idem, 1885 en 1886, naar ontwerp van E. Wauters; nummer 21 met latere traptoren, 1908, naar ontwerp van A. Cols en A. Defever.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1896, Modern Archief 20.318/1, dossier 1745: nummer 7.

Bron: KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. & HIMLER A. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nd, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ensemble van twee eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/teksten/167119 (geraadpleegd op ).