erfgoedobject

Boomgaard met veekeringshaag

landschappelijk element
ID: 300045   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300045

Juridische gevolgen

Beschrijving

Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek wat het geheel een ensemblewaarde geeft. De boomgaard is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in veekeringshagen om het vee op de boomgaard te houden. De hoogstamboomgaard zelf kent vrij veel uitval, iets minder dan de helft van de oude bomen staan er nog. Ondertussen werd de boomgaard wel aangevuld met nieuwe bomen. In de boomgaard staan verschillende soorten waaronder kersen.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

  • Kaart van BelgiĆ«, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Bron     : -
Auteurs :  De Haan, Aukje
Datum  : 2015


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Boomgaard met veekeringshaag [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300045 (Geraadpleegd op 13-07-2020)