erfgoedobject

Boomgaard met veekeringshaag

landschappelijk element
ID
300045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300045

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgestelde houtige beplanting met erfgoedwaarde Boomgaard met veekeringshaag
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Te midden van de velden ligt deze hoogstamboomgaard, omgeven door een meidoornhaag en een ijzeren toegangshek wat het geheel een ensemblewaarde geeft. De boomgaard is voor het eerst zichtbaar op de topografische kaart van 1933. Meidoorn is een typische soort die in deze streek zeer veel wordt toegepast in veekeringshagen om het vee op de boomgaard te houden. De hoogstamboomgaard zelf kent vrij veel uitval, iets minder dan de helft van de oude bomen staan er nog. Ondertussen werd de boomgaard wel aangevuld met nieuwe bomen. In de boomgaard staan verschillende soorten waaronder kersen.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekdentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

  • Kaart van BelgiĆ«, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: de Haan, Aukje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Boomgaard met veekeringshaag [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300045 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.