Onze-Lieve-Vrouwkapellen met omgeving

Beschrijving

De omgeving rond de Onze-Lieve-Vrouwkapellen, daterend uit 1760 en 1838, wordt gekenmerkt door velden en weiland. De Babbelkroonbeek doorkruist het landschap rondom de kapellen. Op de Kabinetskaart der Oostenrijkse Nederlanden (1770-1778, Ferrariskaart) is de zone ten zuiden van de beek bebost gebied. Ten noorden komen door bomen omzoomde landbouwpercelen voor.

Intussen is het gehele gebied rond beide kapellen in cultuur gebracht. In het noordoosten bevindt zich een Provinciaal overstromingsgebied genaamd 'Babbelse plassen' waar plasbermen en oevers werden aangelegd om waterberging te creëren. Het domein herbergt bovendien een amfibiepoel en een fauna-akker. De kapellen, omgeven door bomen, vormen historische blikvangers in het landschap. De Boskapelweg doorkruist het gebied van oost naar west.

Auteurs: Mortier, Sophie