erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30007
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30007

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie en een halve bouwlaag onder schilddak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel, voorheen met enkelhuisopstand, belijnd met imitatievoegen van 1840, zie invloed van de architectuur van het station (1841-1844). Laatclassicisme met doorlevende empirevormgeving onder meer in de rondbogige balkonvensters met geprofileerde boogruggen op doorlopende imposten en in het gevelbreed balkon op consoles en met leuning van smeedijzeren stijlen. Rechthoekige vensters met lekdrempels op kleine consoles en smeedijzeren vensterleuningen op de derde bouwlaag. Mezzanino met langwerpige venstertjes gevat tussen een brede geprofileerde lijst en de kroonlijst op klossen en tandlijst. Behouden schrijnwerk.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 462.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30007 (Geraadpleegd op )