Drie opgaande hulsten in pastorietuin

Beschrijving

De pastorie van Sint-Antonius, een alleenstaande woning van 1875 naar ontwerp van Eugeen Gife, bevindt zich in een beboomde tuin, die aan de Handelslei wordt afgesloten door een neogotisch gesmeed ijzeren hek op een bakstenen sokkel en langs de Kerkhoflei door een haag. De drie opgaande hulstbomen bevinden zich in de voortuin van de pastorie, de notelaar staat in de achtertuin.

De hulstbomen zouden kort na de Franse Revolutie (vermoedelijk in 1803) door de toenmalige pastoor Van Ael geplant zijn, samen met een rij notenbomen die omstreeks 1900 zouden geveld worden. Op het moment van de bescherming (1974) hadden de hulstbomen (Ilex aquifolium ‘Heterophylla’) een omtrek van 1,55 meter, 1,30 meter en 1,24 meter (gemeten op 1 meter hoogte). De Belgische Dendrologische Inventaris vermeldt voor twee hulstbomen een stamomtrek van 1,76 meter en 1,68 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 1989) en een hoogte van 7 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte, opname in 1989).

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000314, 3 hulstbomen en notelaar pastorietuin, briefwisseling KCML (1974).

Auteurs: Wylleman, Linda; Cox, Lise