erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
300092
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300092

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In de lintbebouwing opgenomen, ruime dokterswoning uit het interbellum, gebouwd met neotraditionele reminiscenties in opdracht van dokter Walravens naar een ontwerp van L. Van huffel van 1934, zie ook de signatuur rechts onderaan in de plint. De woning werd kadastraal geregistreerd in 1934.

De woning heeft een onregelmatige travee-indeling en telt twee bouwlagen en een souterrain dat de straathelling volgt. Links in het souterrain bevindt zich de garage. Het geheel wordt afgedekt door een leien zadeldak met de nok parallel aan de straat. De uit baksteen opgetrokken lijstgevel met verwerking van witsteen voor de neotraditionele elementen als onderbouw, omlijstingen met hoekblokken en muurbanden is overigens vrij eenvoudig uitgewerkt en geopend door al dan niet gekoppelde rechthoekige vensters. Het accent ligt op de verdiepte inkom met rondboogportaal rechts en de rechthoekige erker op zware rolwerkconsoles links bovenaan.

  • Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1934/26.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Bergestraat 11.

Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dokterswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300092 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.