erfgoedobject

Burgerhuis De Schaeve

bouwkundig element
ID
30010
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30010

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De Schaeve". Laatbarok enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), van "Anno / 1703", zie cartouches en hersteld in 1871 onder meer met betrekking tot vernieuwen van de natuurstenen versieringen. 1925: verlagen van de lekdrempels van de vensters op de begane grond; later opnieuw verhoogd.

Trapgevel (9 treden + topstuk) heden met zichtbaar baksteenmetselwerk doch voordien onder meer gewit en later beschilderd parement met aanduiding van speklagen ter hoogte van de dorpels, lateien en lekdrempels; gebruik van natuursteen voor oculi- en deuromlijsting, negblokken, boogvelden, consoles en mascarons. Uitkragende bovenverdieping op rondboogfries met geprofileerde consoles. Lage barokdeur met gekorniste kroonlijst en bovenlicht tussen voluten; recent Sint-Jozefsbeeld met Kind op de sluitsteen. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten en natuurstenen negblokken; in de boogvelden, deels vergulde cartouches met bloemmotieven. Zoldervenster, geflankeerd door drie omlijste oculi met kleine kroonlijst. Talrijke ijzeren ogen. Zijgevel: bakstenen langsgevel met recente openingen in functie van handelsactiviteiten. Uitstekende schoorsteenschacht met rookmond.


Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis De Schaeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30010 (Geraadpleegd op )