Burgerhuis De Schaeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Zuidzandstraat
Locatie Zuidzandstraat 18, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis De Schaeve

Deze bescherming is geldig sinds 16-12-1991.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Schaeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Zogenaamd "De Schaeve". Laatbarok enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), van "Anno / 1703", zie cartouches en hersteld in 1871 onder meer met betrekking tot vernieuwen van de natuurstenen versieringen. 1925: verlagen van de lekdrempels van de vensters op de begane grond; later opnieuw verhoogd.

Trapgevel (9 treden + topstuk) heden met zichtbaar baksteenmetselwerk doch voordien onder meer gewit en later beschilderd parement met aanduiding van speklagen ter hoogte van de dorpels, lateien en lekdrempels; gebruik van natuursteen voor oculi- en deuromlijsting, negblokken, boogvelden, consoles en mascarons. Uitkragende bovenverdieping op rondboogfries met geprofileerde consoles. Lage barokdeur met gekorniste kroonlijst en bovenlicht tussen voluten; recent Sint-Jozefsbeeld met Kind op de sluitsteen. Rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten en natuurstenen negblokken; in de boogvelden, deels vergulde cartouches met bloemmotieven. Zoldervenster, geflankeerd door drie omlijste oculi met kleine kroonlijst. Talrijke ijzeren ogen. Zijgevel: bakstenen langsgevel met recente openingen in functie van handelsactiviteiten. Uitstekende schoorsteenschacht met rookmond.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Zuidzandstraat

Zuidzandstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.