Villa met neorenaissance inslag

Beschrijving

Imposant buitenhuis met neorenaissance inslag gebouwd in 1902 in opdracht van Jan Baptist De Maerschalck-Minschaert, industrieel uit Sint-Jans-Molenbeek. Ingeplant te midden van een ruime, beboomde tuin en van de straat afgesloten door een laag bakstenen muurtje met buisreling. Eigenaar senator J.R. Custers liet in 1953 de veranda en balkons in de zuidelijke zijgevel verbouwen door architect P. Boxen en het geheel uitbreiden met een drie bouwlagen hoge achterbouw.

De villa telt vijf à vier traveeën en twee bouwlagen boven een souterrain en onder een complex en steil leien schilddak, voorheen bekroond met een vorstkam. De lijstgevels zijn opgetrokken uit rode baksteen met beschilderde voegen op een afgeschuinde breukstenen sokkel. Ze worden gekenmerkt door verspringende gevelvlakken en spaarvelden, muurbanden van witte baksteen, doorlopende cordons van blauwe hardsteen en een sterk overkragende houten kroonlijst op modillons. De rechthoekige vensters met hardstenen dorpels worden bekroond door tegeltableaus in getoogde boogvelden met diamantkopsluitsteen. De rechthoekige, houten deur is bereikbaar via een hardstenen trap met smeedijzeren leuning. In de noordelijke zijgevel verraadt een verspringende travee met glas-in-lood-rondboogvensters de positie van de traphal.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen Tervuren, afdeling II (Tervuren), 1903/29.
  • Tervuren Dienst Stedenbouw en Woonbeleid, Bouwdossier Elisabethlaan 4.