Opgaande notelaar nabij de Oude Hansbrug

Beschrijving

Achter in de tuin van een woning, gelegen nabij de Oude Hansbrug, staat een mooi uitgegroeide notelaar. De boom heeft een omtrek van 3 m (op 50 cm hoogte) en behoort daarmee tot de dikste notelaars in Vlaanderen.

Op circa 70 cm vertakt de stam in drie zware takken met elk een omtrek van circa 1,50 m. Dit zou erop kunnen wijzen dat het om een zaailing gaat, maar het is eveneens mogelijk dat 3 noten in eenzelfde plantgat werden geplant en dat de stammen nadien met elkaar vergroeiden.

De precieze ouderdom van de boom is niet gekend maar wel staat vast dat hij dateert van na 1914. Tot bij het begin van de Eerste Wereldoorlog stond hier immers een brouwerij die vernietigd werd ten gevolge van oorlogsgeweld.

Door zijn omvang en mooie groeivorm, is de notelaar een beeldbepalend object in de eerder open omgeving van de Dijlevallei.

Auteurs: Kinnaer, Anse