erfgoedobject

Apenbomen bij gemeentehuis van Rijkevorsel

landschappelijk element
ID
300134
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300134
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voor het gemeentehuis van Rijkevorsel langs de Molenstraat bevonden zich twee uitzonderlijk grote apenbomen (Araucaria araucana). Deze apenbomen waren de eerste bomen in Vlaanderen die beschermd werden. Op het moment van de bescherming (1939) had één boom had een omtrek van 1,17 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte), terwijl de ander een omtrek van 0,83 meter had. Het grootste exemplaar bereikte een hoogte van meer dan 12 meter. Eén van deze exemplaren is afgestorven en geveld. Ook de andere boom werd geveld. De apenbomen bevonden zich oorspronkelijk binnen de door een hek omgeven tuin van het oude gemeentehuis, dat in 1987 door het huidige gemeentehuis vervangen werd.

  • Informatie verkregen van het gemeentebestuur (13 augustus 2012).
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000135, briefwisseling KCML (1939).


Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Apenbomen bij gemeentehuis van Rijkevorsel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300134 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.