Apenbomen bij gemeentehuis van Rijkevorsel

Beschrijving

Voor het gemeentehuis van Rijkevorsel langs de Molenstraat bevonden zich twee uitzonderlijk grote apenbomen (Araucaria araucana). Deze apenbomen waren de eerste bomen in Vlaanderen die beschermd werden. Op het moment van de bescherming (1939) had één boom had een omtrek van 1,17 meter (gemeten op 1,50 meter hoogte), terwijl de ander een omtrek van 0,83 meter had. Het grootste exemplaar bereikte een hoogte van meer dan 12 meter. Eén van deze exemplaren is afgestorven en geveld. Ook de andere boom werd geveld. De apenbomen bevonden zich oorspronkelijk binnen de door een hek omgeven tuin van het oude gemeentehuis, dat in 1987 door het huidige gemeentehuis vervangen werd.

• Informatie verkregen van het gemeentebestuur (13 augustus 2012).
  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000135, briefwisseling KCML (1939).