erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
30016
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30016

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van vier + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit het vierde kwart van de 17de eeuw - eerste kwart van de 18de eeuw met aanpassingen in de loop van de 19de eeuw. Verankerde, bepleisterde en geelbeschilderde trapgevel (10 treden + topstuk). Rechthoekige openingen en gedicht zoldervenster. Zijgevel van beschilderde imitatieblokken van natuursteen. Twee hoge verankerde schoorsteenschachten met tuitgevel aan de basis. Achtergevel met verankerde bepleisterde tuitgevel met rechthoekige vensters op strekken en een ovale oculus in top.

Interieur. Op tweede bouwlaag, behouden balklaag onder meer met bewaarde balksleutels en op zolderverdieping, drie schaargebinten met deels eikenhouten kepers van een oudere constructie.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 6 januari 1993.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 463.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30016 (Geraadpleegd op )