erfgoedobject

Kapel Heilige Lazarus en aanpalende woning met omgeving

bouwkundig element
ID
300162
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300162

Juridische gevolgen

Beschrijving

Overblijfsel van het voormalige melaatsendorp gesticht door Pieter Van der Cruyse circa 1460 (melaatse officier van Karel de Stoute); hierbij hoorde een broederschap waarvan alle melaatsen van Brabant verplicht lid moesten worden; de statuten geschonken door de leprozerij van Terbank (bij Leuven) werden door Keizer Karel bekrachtigd in 1531, door Filips II in 1564, door Filips IV in 1623. Met het verdwijnen van de melaatsheid in Brabant (tweede helft van de 17de eeuw) ging het genootschap teniet; goederen, kapel en godshuis gingen over naar de Heilige Geesttafel en andere liefdadige instellingen; heden is de Kapel van de Heilige Lazarus samen met de aanpalende hoeve en de lazaretten aan de overzijde eigendom van het O.C.M.W.

De huidige nog resterende inplanting bestaat uit een kapel met ten noorden omhaagde moestuin en ten zuiden aanleunende hoeve ten oosten van de straat, de voormalige lazaretten ten westen.


Bron: PLOMTEUX G., STEYAERT R. & WYLLEMAN L. 1985: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 10n3 (Ru-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Kapel van de Heilige Lazarus en lazaretten

 • Omvat
  Vijf aaneengesloten arbeiderswoningen

 • Is deel van
  Rumst


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Heilige Lazarus en aanpalende woning met omgeving [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300162 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.