Kerkomgeving

Beschrijving

De parochiekerk in Bouwel gaat minstens terug tot de 13de eeuw en was omgeven door een omgracht kerkhof. In 1854 werd rondom de kerk een dubbele lindenrij aangeplant. Begin 20ste eeuw werd de gracht rondom het kerkhof gedempt.
Aan de achterzijde van het kerkhof verbindt de straat Rode Haagjes het kerkhof met de Stationlei. Langs de Rode Haagjes ligt de pastorie die dateert uit 1780 en eveneens omgracht was met een grote achtertuin ten zuiden. Eind jaren 1960 werd deze omgrachting gedempt en de achtertuin verkaveld. Een bijgebouw werd afgebroken in functie van de bouw van de nieuwe pastorie op het aangrenzend perceel. De weg Rode Haagjes ligt op het tracé van de gedempte gracht. Ten zuidoosten van de kerk, meteen grenzend aan het kerkhof en toegankelijk via de straat Dorp, ligt een dorpswoning uit het derde kwart van de 19de eeuw.
Op de Atlas der Buurtwegen uit de 19de eeuw is te zien dat de kerk met het kerkhof en de omgrachte pastorie begrensd werden door een aantal noord-zuid georiënteerde wegen. Ten oosten liep chemin nr 2, de latere Stationlei. Ten westen liep sentier nr 13, de latere straat Dorp. Ten zuiden liep, parallel met deze twee straten, sentier nr 14 of de Langenheuvelschen voetweg. Deze buurtweg verbond Bouwel met Rostal en werd afgeschaft in 1949. Tegelijk werd sentier 13 verbreed tot de huidige straatbreedte.

Het kerkhof is langs vier zijden omgeven door een oude beukenhaag en een rij opgaande lindes. In het westen staat langs de straat Dorp een tweede rij opgaande lindes in afzonderlijke plantvakken van een vroegere plantdatum. De straat Berdenweg grenst ten noorden aan het kerkhof en loopt tot aan de gemeentelijke basisschool waarna dit een verharde voetweg wordt die rondom het kerkhof loopt. Ten zuiden van het kerkhof loopt de doodlopende straat Dorp die toegang geeft tot de historische dorpswoning (Dorp 54). De woning is rondom verhard met een enkele notelaar in een plantvak. De straat Rode Haagjes verbindt de Stationlei met het kerkhof en vormt de toegang tot de pastorie (Rode Haagjes 1). De straat is hier beplant met een rij lindes. De oude pastorie heeft een centrale gekasseide toegangsweg en ligt binnen een tuin met enkele solitaire bomen waaronder een linde en een opgaande hulst.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Lopend archief, Grobbendonk (Bouwel), Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemel Opgenomen met omgeving.
  • SEVENANTS W. & GROOTAERS J. 2021: Beheersplan Onroerend Erfgoed. Pastorie Onze-Lieve-Vrouweparochie Rode Haagjes 1 Bouwel (Grobbendonk) (prov. Antwerpen), Bouwel [online], https://id.erfgoed.net/plannen/1580 (geraadpleegd op 23 februari 2023).

Auteurs: Verdurmen, Inge