Haagbeuk en eik als kapelbomen

Beschrijving

Bij de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Roosen, gelegen langs de Kattebeek nabij het kasteeldomein Hogemeyer, staan drie imposante bomen: twee haagbeuken en een eik.

De eik meet 350 cm in omtrek (gemeten op 2 m) en groeit rond een tak van een haagbeuk die zelf een omtrek van 263 cm heeft (gemeten op 150 cm). Een tweede haagbeuk vlakbij heeft een omtrek van 305 cm (gemeten op 2 m hoogte).

Uit historische kaarten blijkt dat het huidige pad ter hoogte van de kapel vroeger een bocht maakte naar het kasteeldomein. De verbinding tussen kasteel en kapel werd al in 1869 officieel opgeheven, maar verdwijnt pas voor het eerst op de topografische kaart uit 1960. De kapel is voor het eerst zichtbaar op de militaire topografische kaart uit 1932.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • Atlas der Buurtwegen provincie Vlaams-Brabant[online], uitgegeven ca 1841, schaal 1:7000, geraadpleegd ophttp://gis.vlaamsbrabant.be/webgis/bin/view/AtlasBuurtwegen

Auteurs: Kinnaer, Anse