Hakhoutbosje van es en haagbeuk

Het Hasselbos is een klein hellingbosje in het noorden van Tongeren nabij de grens met Hoeselt.

Het bos, sinds 2009 een bosreservaat van ca 17 ha groot, staat bekend als een van de best ontwikkelde kalkrijke eiken-haagbeukenbossen in Vlaanderen. Het bos is een groeiplaats voor talrijke kalkminnende planten zoals eenbes, heelkruid, bosrank, maretak, bosbingelkruid, liguster, gulden boterbloem en orchideeën. Ook de mossenflora is hier bijzonder rijk.

Uit historische kaarten blijkt dat het bos oorspronkelijk uit hooghout bestond. De omzetting naar middelhout is voor het eerst te zien op de militaire kaart van het krijgsdepot uit 1935. In de jaren 1970 zouden er ook populieren aangeplant zijn die door een gebrek aan beheer echter afstierven.

In een gedeelte van het bos zijn nog oude hakhoutstoven aanwezig, vooral van es en haagbeuk. Het hakhoutbeheer wordt hier door Natuurpunt in stand gehouden. Daarnaast komen ook nog opgaande zomereiken en Amerikaanse eiken in het het bos voor.

• S.N.; Hasselbos [online],(http://nl.wikipedia.org/wiki/Hasselbos), geraadpleegd op 20 februari 2018
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse