Gekandelaarde lindenrij Onder de Linden

Beschrijving

Onder de Linden is een voormalig plein gelegen in het Limburgse dorp Oud-Rekem dat aanvankelijk aan de noord- en oostzijde begrensd was door een bakstenen erfafscheidingswand van het eraan grenzende Kasteel d'Aspremont-Lynden.

Na het verdwijnen van de noordelijke muur werd het een brede laan, aanvankelijk aan beide zijden geflankeerd door linden die aangeplant werden in het midden van de 18de eeuw.

Tegenwoordig staat er enkel langs de oostzijde van de straat nog een rij linden. Zes van deze linden behoren nog tot de oorspronkelijke beplanting. Van oost naar west hebben ze volgende omtrekken (gemeten op 150 cm): 287 cm, 231 cm, (niet opgemeten), 265 cm, 281 cm en 277 cm. Deze oude lindes werden gekandelaard.

De oude lindenrij werd aangevuld met vijf jongere opgaande lindebomen.

• SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
  • DE HAAN A. & KINNAER A. 2015: Terreinbezoek A-lijst Limburg (Provincie Limburg) (terreinbezoek op 18 februari 2015)

Auteurs: Kinnaer, Anse