Hoogstamboomgaard met afsluitingshaag van meidoorn

Beschrijving

De hoogstamboomgaard is gelegen in de Briegdenstraat te Veldwezelt (Lanaken). De noordelijke en westelijke zijde zijn begrensd door een afsluitingshaag van meidoorn. In de zuidwestelijke hoek, buiten de afspanning, staat een opgaande es. De stam vertoont sporen van prikkeldraad, wat doet vermoeden dat deze boom oorspronkelijk tot het perceel behoorde en functioneerde als hoekboom.

De boomgaard is voor het eerst zichtbaar op de gereduceerde kadasterkaart uit ca 1850. Hij strekt zich dan nog iets verder uit in westelijke richting. De noordelijke haag staat voor het eerst afgebeeld op de topografische kaart van het Krijgsdepot uit 1872 maar werd sindsdien vermoedelijk al (meermaals) vervangen. Het is pas na 1953 dat de boomgaard verkleint tot zijn huidige oppervlakte. De westelijke haag en hoekboom dateren van na de afsplitsing van het naastgelegen perceel.

• KINNAER A. & DE HAAN A., terreinbezoek A-lijst Limburg (Zuid-Limburg), 18 februari 2015
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven tussen 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven tussen 1949-1970, schaal 1:25.000.

Auteurs: Kinnaer, Anse

Verdwijnen hoogstamboomgaard

In 2023 maakte het grootste deel van de hoogstamboomgaard (inclusief meidoornhaag) plaats voor een maïsakker. Vlak naast en achter de woning met huisnummer 93 bleef nog een gedeelte als grasland, met een restant van de noordelijke meidoornhaag bewaard. Door het ontbreken van fruitbomen is dit gedeelte niet meer als hoogstamboomgaard herkenbaar.

• orthofoto zomer 2023 [online], geraadpleegd op 22 maart 2024
  • google streetview oktober 2023 [online], geraadpleegd op 22 maart 2024