Dienstwoning tramstation Oostmalle

Beschrijving

De dienstwoning van de stelplaats Oostmalle van de voormalige buurtspoortwegen is gelegen aan de Antwerpsesteenweg en werd vermoedelijk in 1907 opgetrokken.

Historiek

Het betreft een voorbeeld van een station van de 'Buurtspoorwegen' zoals dit rond 1907 voor oprichting in de Kempen werd geconcipieerd. Materiaalgebruik (baksteen van de streek) en vormgeving streven duidelijk een harmonie na met de gebouwde omgeving van de periode van oprichting.

Beschrijving

Hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen, middentravee geaccentueerd (vooruitspringend en dakkapel); baksteen van de streek en natuursteen (dorpels, kruiskozijnen, geprofileerde kraagstukken, plint); mechanisch gevormde pannen, gedeeltelijk geëmailleerd); geveltoppen voorzien van oplopende lijsten met strekse stenen; schrijnwerk van recentere datum.

Laterale vleugel van één bouwlaag en drie traveeën (drie deuren - dienstlokalen; zijgevel met breed venster van recentere datum. Deze vleugel is eenvoudiger van uitvoering wat blijkt uit een schaarser gebruik van natuursteen (arduin).

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DA002019, Station en dienstwoning van de Buurtspoorwegen
Auteurs: De Schepper, Jo