erfgoedobject

Eclectisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
300207
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300207

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Eclectisch breed- en enkelhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, volgens bouwaanvraag opgetrokken naar ontwerp van architect Frans Karel Stuyck, voor rekening van F. Snieders (?), woonachtig Koningstraat 11 (bouwaanvraag van 10 juni 1910 en toelating van 29 juni 1910).

Gele baksteenbouw op een blauwe hardstenen sokkel met één getralied rechthoekig keldergat, onder een geprofileerde beschilderde houten kroonlijst; gebruik van grijze baksteen voor de muurbanden ter hoogte van de vensterdorpels, de rol- en platte lagen boven de vensters, de afwerking van de bekronende rondboogfries en de hoogste baksteenlaag onder de kroonlijst; verder gebruik van blauwe hardsteen voor hoek- en kraagstenen, alsook vensterdorpels met diepe druipgleuf; bewaard houtwerk waaronder vleugeldeur met versiering van spiegels, aediculae, metopen en trigliefen, centrale modillon, traliewerk alsook brievenbus met art-nouveau-inslag. Twee aflijnende hoeklisenen, opklimmend vanaf de tweede bouwlaag; drie bepleisterde diamantkoppen onder de kroonlijst. Steekboogvormige muuropeningen. Boven de brievenbus is een metalen plaatje aangebracht met de inscriptie: MEVR./ JAN VAN RIJSWIJCK, mogelijk verwijzend naar de advocaat, staatsman, journalist en burgemeester van Antwerpen, geboren in de Scheldestad in 1853 en overleden in Testelt in 1906.

  • Antwerpen Stadsarchief, bouwdossier 1910#1130.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eclectisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300207 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.