Meirelinde

Beschrijving

De Meirelinde is aangeplant op de hoek tussen de Meirstraat en de Meirebeekstraat. Deze boom is de vervanger van een oude, zeer dikke linde. Deze werd 'de Dikke Linde', 'Meirelinde', 'Meilinde', 'Meerelinde' of 'Merelinde' genoemd. De zeer omvangrijke boom stond tot 1940 op de grens tussen Vosselare en Bachte-Maria-Leerne.

De oude Meirelinde/ Meerlinde werd door Chalon (1910) opgemeten. Op het maaiveld had hij een omtrek van 13,4 m, op een hoogte van 2 m bedroeg de omtrek 6,70 m. De takvrije stam was 4 m. De boom had enorme takken. De boom behoorde tot het domein van het Kasteel van Vosselare of Hof ter Mere. Er ging rond dat de boom uit de 13de eeuw zou dateren. In 1842 werd de ouderdom van de boom op 800 jaar geschat, maar ook dit werd nooit bewezen. Lokaal werd verteld dat in de holte van de boom acht mensen konden kaart spelen. Er zouden, afhankelijk van de bron, 17 tot 30 personen in de boomholte gekund hebben. De omvang van de stam en de holte was in elk geval enorm. Mogelijk werd de boom gebruikt als gerechtsboom voor Meere. In de oude boom woonde een tijd een schoenmaker, en bij geliefden zou een eed bij maneschijn altijd duurzaam blijven.

Na de Tweede Wereldoorlog werd een ander exemplaar geplant, vermoedelijk de huidige linde.

• DE GROOTE S. 2000: "Zo dik als Meirelinde", over een verdwenen eeuwenoude linde in Vosselare, Het Land van Nevele 31.1, 3-12.
  • CHALON J. 1910: Les arbres remarquables de la Belgique, Bulletin de la Société Royale de Botanique de Belgique/ Bulletin van de Koninklijke Belgische Botanische Vereniging, T.47, Fasc. 1, 53-149.
  • HEINS N. 1901: Vieux coins en Flandre, Gand, 2me et 3me Livraisons, 41-180.

Auteurs: Vanmaele, Nele