Stadswoning Sint-Josef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Sint-Josef

Beschrijving

Huis "Genaamd St-Josef / Gebouwd in 1567 / hersteld in 1929", zie gevelsteen. Diephuis van drie en twee traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met mogelijk behouden kern. Latere aanpassingen onder meer in 1929, toevoegen van de derde bouwlaag en getrapte asymmetrische top, zie bouwnaden. Verankerde bakstenen trapgevel (links 6 en rechts 5 treden + topstuk) met gebruikelijke elementen als rechthoekige openingen onder strek en geblokte ontlastingsboog met mascaronsluitsteen; afgeschuinde dagkanten. Op eerste verdieping, kordon vormende lekdrempels. Rondboogvormige zolderopening met geblokte omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1194/1929.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 463.