erfgoedobject

Burgerhuis 't Koninkginneken

bouwkundig element
ID
30022
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30022

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis "'t Koninginneken / ghenaemt", zie cartouches. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde trapgevel (8 treden + topstuk) met neobarokinslag van 1910, zie jaarankers en naar ontwerp van architect L. Andries (Brugge), in plaats van trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. Geelachtige baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de onderbouw, hoekblokken, boogveldversieringen en de speklagen ter hoogte van de lateien en tussendorpels en lekdrempels. Rechthoekige vensters gevat in geblokte rondboognis met mascaronsluitstenen en afgeschuinde dagkanten; boogvelden met taferelen uit de Legende van het Kant, zijnde een meisje lijdt honger, in het bos vindt ze een spinnenweb, met takjes bouwt ze het na, ze spellewerkt en wordt rijk. Oorspronkelijke puiomlijsting: segmentboogvormig portaal met engelenhoofd als sluitsteen; puilijst met langwerpige cartouche in neorenaissancestijl. Smeedijzeren arm van uithangbord en windvaan.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 51/1910.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 463.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis 't Koninkginneken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30022 (Geraadpleegd op )