Eclectisch burgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Deze eclectische burgerwoning werd in 1907 ontworpen door de Borgerhoutse bouwmeester Louis Verdonck in opdracht van Alph. Mertens-Loose, wonende op de Plantin-Moretuslei 116.

Verdonck tekende in de Velodroomstraat in Zurenborg al een burgerwoning in een gelijkaardige stijl, met hetzelfde materiaalgebruik. De architect koos voor de twee huizen een eclectische bouwstijl, waarbij hij het gebruik van de witte bakstenen parementen dat we kennen uit de art nouveau, combineert met neoclassicistische decoratie en een klassieke opdeling van de lijstgevels, een concept dat heel vaak voorkomt bij burgerhuizen van rond 1905-1910.

De woning telt drie traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak dat centraal doorbroken is door een houten dakvenster met fronton, oorspronkelijk bekroond met een hoge smeedijzeren windwijzer. Het dakvenster is geflankeerd door twee oeils-de-boeuf. Lijstgevel met parement van witte baksteen, met blauwe hardsteen voor de plint die versierd is met diamantkoppen, voor de kordonlijst en voor de doorlopende onderdorpels. Houten kroonlijst op klossen en modillons, waartussen telkens friezen met veelkleurige cementtegels zijn geplaatst.

De woning valt op door de gave bewaring van alle detaillering. Ook het houtwerk van dakvensters, vensters en voordeur is authentiek. Dubbele voordeur met paneelwerk en bovenlicht; op de begane grond guillotinevensters met gebogen roedeverdeling van het benedenpaneel en versiering van de tussenstijl; boven zitten T-vensters.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1907 # 1208.