Dokterswoning in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Dokterswoning in neoclassicistische stijl, volgens de bouwaanvraag uit 1905 opgetrokken in opdracht van de arts J. Stas. Ontwerper noch aannemer zijn gekend. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).

Het gebouw met een gevelbreedte van vier ongelijke traveeën, telt vier bouwlagen onder een plat dak. Verticaal gemarkeerd door een zijrisaliet, wordt de bepleisterde en beschilderde lijstgevel met hardstenen plint nadrukkelijk horizontaal geleed door waterlijsten en de kroonlijst op klossen. De compositie beantwoordt aan een klassiek, drieledig schema, opgebouwd uit een lage, geboste pui met steekboogopeningen, twee hoofdverdiepingen en een mezzanine met omlijste rechthoekige vensters. Een balkon met consoles en balustrade legt de klemtoon op de bel-etage, in de as van de inkomdeur die wordt geflankeerd door de koetspoort. Expressionistisch van stijl dateert het rijzige Mariabeeld vermoedelijk uit het interbellum. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur, koetspoort en vensters is bewaard.

De plattegrond beantwoordt aan de typologie van de bel-etagewoning, georganiseerd rond de centraal ingeplante traphal met bovenlicht. De dienstlokalen en dokterspraktijk (?) nemen vermoedelijk de lage begane grond, de woon- en ontvangstvertrekken de bel-etage, de privé- en slaapvertrekken op de hogere verdiepingen.