Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in neoclassicistische stijl gebouwd in opdracht van Amand Defever, naar een ontwerp door de architecten August Cols en Alfried Defever uit 1900. Bouwheer en één van beide architecten waren vermoedelijk naaste verwanten. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).

Architecten Cols en Defever, die van 1899 tot minstens 1912 een gezamenlijke praktijk voerden, lieten zich in hun beginjaren opmerken door een opvallende reeks burgerhuizen in de wijk Zurenborg, waarbij zowel de art-nouveau-, neo-Grec- als neorococostijl op uitbundige wijze werden toegepast. De woning Defever ontwierpen zij in een veeleer sober, neoclassicistisch idioom, dat ook hun realisaties in de wijk Zuid kenmerkte.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning een souterrain en drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel met schijnvoegen op de begane grond en hardstenen plint, wordt nadrukkelijk horizontaal geleed door kordons en balustraden, en beëindigd door een klassiek hoofdgestel. Symmetrisch van opzet legt de compositie de klemtoon op de middenas, die over de bovenbouw als risaliet is uitgewerkt. Een rechthoekige, houten erker met consoles, bekronend balkon, en een kenmerkend neorenaissancedecor, markeert daarbij de eerste verdieping. Verder is de opstand opgebouwd uit regelmatige registers van rechthoekige deur- en vensteropeningen in geriemde omlijsting, al of niet met sluitsteen. Rozetten en rankwerk sieren de fries onder de kroonlijst met klossen, consoles en tandlijst. Het houten schrijnwerk van de inkomdeur en vensters is bewaard, evenals het smeedijzer van de keldertralies.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis dat uit een voorbouw en een smalle achterbouw in entresol bestaat. Op de begane grond wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda met bovenlicht, geflankeerd door de inkom- en traphal, en vermoedelijk de office en een ontbijt- of tuinkamer met erker. Oorspronkelijk bevond de keuken zich in het souterrain.