Burgerhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Burgerhuis in klassiek geïnspireerde, eclectische stijl naar een ontwerp van Emile Vereecken uit 1912. Opdrachtgever was Clément Swolfs, die twee jaar voordien op het aanpalende perceel en door dezelfde architect zijn privéresidentie had laten optrekken. Het pand maakt deel uit van een homogeen blok rijhuizen in uiteenlopende stijlen, opgetrokken tussen 1900 en 1912 (nummers 4 tot 20).

Emile Vereecken was als architect actief in Antwerpen van omstreeks 1890 tot midden jaren 1920. Hij startte zijn loopbaan op het architectenbureau van zijn vader J.B. Vereecken, en zette na zowat vijftien jaar samenwerking de succesvolle praktijk vanaf 1906 in eigen naam verder. Tijdens het decennium voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog evolueerde Vereeckens architectuur van een overladen eclecticisme naar een Frans georiënteerde beaux-artsstijl, die ook het aanpalende hotel Swolfs kenmerkt. Zijn belangrijkste creatie uit deze periode is het monumentale kantoorgebouw Bunge & C° in de Arenbergstraat. In de weinige projecten uit het vroege interbellum die van hem gekend zijn, bevestigt Vereecken zijn geloofsbelijdenis aan de klassieke, traditionele bouwkunst.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning drie bouwlagen en een attiekverdieping, onder een zadeldak. De lijstgevel heeft een parement uit in kruisverband gemetselde, witte Silezische brikken, met ruim gebruik van witte natuursteen voor de geblokte pui, entablementen, lateien, borstweringen, het balkon en fronton, en blauwe hardsteen voor de plint en kordons. Nadrukkelijk geleed in horizontale registers, met rechthoekige muuropeningen, en afgewerkt door het klassieke hoofdgestel en de attiek, legt de compositie de klemtoon op de middenas. Deze laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een balkon met balustrade en een driehoekig fronton, zoals de kroonlijst op consoles. Het houten schrijnwerk van de vensters is bewaard; de huidige smeedijzeren inkomdeur dateert mogelijk uit het interbellum.

De plattegrond beantwoordt aan de klassieke typologie van het burgerhuis, dat uit een voorbouw en een lage achterbouw in entresol bestaat. Volgens de bouwplannen wordt de gebruikelijke enfilade van salon, eetkamer en veranda op de begane grond, geflankeerd door de vestibule, de traphal en de keuken.