erfgoedobject

Burgerhuis in beaux-artsstijl

bouwkundig element
ID
300240
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300240

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis in beaux-artsstijl, vermoedelijk gebouwd in opdracht van de heer F. Brants, naar een ontwerp door de architect Emile Vereecken uit 1925. Het bouwdossier van deze woning werd niet teruggevonden, maar uit dat van een burgerhuis op het achter aanpalende perceel in de Peter Benoitstraat, valt af te leiden dat beide tot éénzelfde bouwproject behoorden. Ook de allicht gemeenschappelijke garage op de perceelsgrens maakte hier deel van uit.

De hotels Brants behoren tot de allerlaatste realisaties van Emile Vereecken, die als architect actief was in Antwerpen van omstreeks 1890 tot zijn overlijden in 1926. Hij startte zijn loopbaan op het architectenbureau van zijn vader Jean Baptiste Vereecken, en zette na zowat vijftien jaar samenwerking de succesvolle praktijk vanaf 1906 in eigen naam verder. Tijdens het decennium voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog evolueerde Vereeckens architectuur van een overladen eclecticisme naar een Frans georiënteerde beaux-artsstijl. Zijn belangrijkste creatie uit deze periode is het monumentale kantoorgebouw Bunge & C° in de Arenbergstraat. In de weinige projecten uit het vroege interbellum die van hem gekend zijn, bevestigt Vereecken zijn geloofsbelijdenis aan de klassieke, traditionele bouwkunst.

Met een gevelbreedte van drie traveeën, omvat de rijwoning van het bel-etagetype drie bouwlagen en een mezzanine onder een zadeldak. De lijstgevel onderscheidt zich door een verzorgd, volledig natuurstenen parement, tot op anderhalve bouwlaag belijnd door schijnvoegen, de mezzanine gevat tussen de architraaf en de kroonlijst op consoles en klossen. Regelmatig van opzet legt de gevelcompositie de klemtoon op de bel-etage, waarvan de vensters worden gemarkeerd door Franse balkons met smeedijzeren borstwering en entablementen. Aansluitend sieren guirlandes en sluitstenen de vensters van de tweede verdieping. Het houten schrijnwerk van de vensters en de smeedijzeren vleugeldeur zijn bewaard. Fraaie traphal in het interieur.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1925#20997.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in beaux-artsstijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300240 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.