Refugiehuis abdij van Nazareth en kazernegebouwen

inventaris bouwkundig erfgoed \ geheel \ bouwkundig geheel

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Lier
Deelgemeente Lier
Straat Blokstraat, Huibrechtstraat
Locatie Blokstraat 1-7, Huibrechtstraat (Lier)
Status (deels) bewaard

Juridische gevolgen

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Refugiehuis abdij van Nazareth, kazernegebouwen en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 07-09-1979.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Het complex bestond voorheen uit stadsmagazijnen, opgetrokken in een 19de-eeuwse industriële architectuur. Het zijn gebouwen met een zeer groot volume die in U-vorm rond een binnenplein liggen. In dit complex is het laatste restant van het refugiehuis van de abdij van Nazareth ingebouwd. Het wordt gevormd door een achthoekige toren bekroond met een peervormige spits. Bij de toren sluit een vleugel aan waarin ook de inkompoort met natuurstenen omlijsting gelegen is. In deze vleugel is een restant van het gebouwencomplex van het refugiehuis verwerkt, al werd de vleugel ook sterk verbouwd - het werd met één verdieping verhoogd, de oorspronkelijke ramen werden dicht gemetseld en vervangen door ramen in dezelfde stijl als die van de pakhuizen.

Het refugiehuis dateert van de 16de eeuw. Het gebouw kende verschillende functies doorheen de tijd en werd in 1858 aangekocht door de stad om als kazerne te dienen. In deze periode werden de kazernegebouwen op de hoek van de Blokstraat en de Wijngaardstraat gebouwd. De gebouwen dienden vervolgens als stadsmagazijn (1949 tot 1974). Sedert 1986 ingenomen door appartementen naar ontwerp van W. Goovaerts in opdracht van Lierse Maatschappij van de Huisvesting.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000483, Huibrechtstraat 33 - Blokstraat 1-5 (BRENDERS F., 1979).

Bron: -

Auteurs: Brenders, Francis & Kennes, Hilde

Datum tekst: 2015

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Blokstraat

Blokstraat (Lier)

omvat Refugiehuis abdij van Nazareth

Blokstraat 7, Lier (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.