erfgoedobject

Refugiehuis abdij van Nazareth en kazernegebouwen

bouwkundig element
ID
300249
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300249

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het complex bestond voorheen uit stadsmagazijnen, opgetrokken in een 19de-eeuwse industriële architectuur. Het zijn gebouwen met een zeer groot volume die in U-vorm rond een binnenplein liggen. In dit complex is het laatste restant van het refugiehuis van de abdij van Nazareth ingebouwd. Het wordt gevormd door een achthoekige toren bekroond met een peervormige spits. Bij de toren sluit een vleugel aan waarin ook de inkompoort met natuurstenen omlijsting gelegen is. In deze vleugel is een restant van het gebouwencomplex van het refugiehuis verwerkt, al werd de vleugel ook sterk verbouwd - het werd met één verdieping verhoogd, de oorspronkelijke ramen werden dicht gemetseld en vervangen door ramen in dezelfde stijl als die van de pakhuizen.

Het refugiehuis dateert van de 16de eeuw. Het gebouw kende verschillende functies doorheen de tijd en werd in 1858 aangekocht door de stad om als kazerne te dienen. In deze periode werden de kazernegebouwen op de hoek van de Blokstraat en de Wijngaardstraat gebouwd. De gebouwen dienden vervolgens als stadsmagazijn (1949 tot 1974). Sedert 1986 ingenomen door appartementen naar ontwerp van W. Goovaerts in opdracht van Lierse Maatschappij van de Huisvesting.

  • Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000483, Huibrechtstraat 33 - Blokstraat 1-5 (BRENDERS F., 1979).

Auteurs: Kennes, Hilde; Brenders, Francis
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Refugiehuis abdij van Nazareth

  • Is deel van
    Blokstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Refugiehuis abdij van Nazareth en kazernegebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/300249 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.