erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
30026
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30026

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Laatclassicistische bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel uit het eerste kwart van de 19de eeuw, in plaats van een 16de-eeuwse trapgevel van drie traveeën en twee bouwlagen. Puilijst met getande fries. Op de begane grond, in de sinds de 19de eeuw overbouwde vierde travee, rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting met als opschrift gotische "b", als voormalige toegang tot steegje zogenaamd "Piercellestraatje" leidend naar de Dweersstraat. Rechthoekige bovenvensters, blind in de twee uiterste traveeën van de lagere derde bouwlaag; kordon vormende of afzonderlijke lekdrempels met consoles respectievelijk op de tweede en derde bouwlaag. Kroonlijst op klossen met tandlijst.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 464.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/30026 (Geraadpleegd op )