Burgerhuis in neoclassicistische stijl naar een ontwerp door de architect Ferdinand Hompus uit 1883. Opdrachtgever was E. Niguet, uitbater van de chemiserie Niguet Frères gevestigd Huidevettersstraat 2-4. Het ontwerp is representatief voor het vroege neoclassicistische oeuvre van Hompus, die vanaf 1875 als zelfstandig architect actief was. In navolging van zijn vader Joseph Antoine Hompus, ontplooide hij productieve loopbaan in dienst van de burgerij.
Met een gevelbreedte van drie traveeën, telt de rijwoning drie bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevel, oorspronkelijk met geblokte begane grond, wordt horizontaal geleed door de puilijst, kordons en het gekorniste hoofdgestel. Een geblokt risaliet met balkons, oorspronkelijk bekroond door een driehoekig fronton, legt de klemtoon op de middenas. De rechthoekige bovenvensters hebben geriemde omlijstingen, sluitstenen en doorgetrokken gietijzeren borstweringen. Verbouwde winkelpui.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Braeken J. 2015: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174161 (geraadpleegd op ).
Neoclassicistische enkelhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels met centrale balkons.
Bron: PLOMTEUX G. & STEYAERT R. met medewerking van WYLLEMAN L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nc, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet; Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Plomteux G. & Steyaert R. 1989: Neoclassicistisch burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/170473 (geraadpleegd op ).