Teksten van Eclectisch hoekpand met café

Eclectisch hoekpand met café ()

Het pand dat de hoek vormt van de Cogels-Osylei en de Guldenvliesstraat werd rond 1904 gebouwd naar ontwerp van Ch. De Roeck, als caféhuis voor F. Van Hombeeck, brouwer en burgemeester van Berchem. Het bouwdossier nummer 17 van 3 juni 1904 dat hiervan bewaard werd in het gemeentelijk archief van Berchem, is niet meer terug te vinden in het stadsarchief.

Het eclectische hoekpand telt twee bouwlagen onder een leien bedaking. De cafédeur zit in een afgeschuinde hoektravee, met links twee traveeën in de Guldenvliesstraat en drie traveeën in de Cogels-Osylei. Witte bakstenen lijstgevels met sierbanden in zwarte baksteen. Hardstenen plint en houten kroonlijst die doorbroken zijn door dakvensters met puntgevels in neo-Vlaamserenaissance-stijl. Hardstenen kordonlijsten en doorlopende onderdorpels markeren de bouwlagen. De hoektravee is geaccentueerd door twee balkons. De rondbogige muuropeningen zijn ter hoogte van de gelagzaal van het café uitgewerkt als deurvensters. Het oorspronkelijke houten schrijnwerk is bewaard.

• Gemeente-archief Berchem, doss. 17, 3 juni 1904.
  • ELAUT A. & J. POSSEMIERS 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 112-115.
  • S.N. 2013: Herwaarderingsplan Zurenborg, deel II: Inventaris, 3.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Hooft, Elise

Eclectische burgerhuizen (82, 84, 88) ()

Burgerhuizen in eclectische stijl met Italiaanse en neo-Vlaamserenaissance-kenmerken; huisnummers 82-84, respectievelijk met bouwaanvraag van 1905 en 1904 naar ontwerp van F. Toen, nummer 88 met bouwaanvraag van 1904 naar ontwerp van Ch. De Roeck, laatstgenoemde opgericht als café door F. Van Hombeeck, burgemeester én brouwer te Berchem.

• Gemeente-archief Berchem, 0.1/5, dossier 19, 6 januari 1905 (nummer 82); 0.1/5, dossier. 17, 16 januari 1904 (nummer 84); 0.1/5, dossier 17, 3 juni 1904 (nummer 88).
  • ELAUT A. & POSSEMIERS J. 1988: Op wandel door de belle époque, Brussel, 112-115.

Auteurs:  Plomteux, Greet